2008 m. gegužės 9 d., penktadienis

Cochabamba - Puerto Villaroel 250 km

Netiketai Cochabamboje turejome praleisti savaitgali. Nuejus pratesti vizos, kuri lietuviams galioja tik menesi, biurokratas susidejo musu pasus i papke ir pareiske, kad atgausime juos tik pirmadieni -"tokia tvarka"- o nuejus pirmadieni paaiskejo, kad is tos papkes musu pasai dar niekur nepajudeje. Galu gale atgavome savo pasus antradieni ryte ir is karto isvaziavome.

Nors Cochabamba 2500 m aukstyje, o kelias vede link Amazones baseino, kuris tik poros simtu metru aukstyje virs juros lygio, bet kelias netiketai kilo aukstyn ir tik antros dienos popiete prasidejo ilgas ir status nusileidimas. Siandien pasikeitem stabdzius, nes visus 80km teko smarkiai stabdyti, kas musu jau ir taip padilusioms stabdziu kaladelems buvo paskutinis nusileidimas.

Pradejus leistis prasidejo vadinamieji "debesu miskai". Taiklus pavadinimas - debesu buvo gerokai daugiau, nei per juos matesi misko. Ivaziavome i debesi ir netrukus likome visi slapi, dregme krito ant musu vos tik pasilesdavome i pakalne. O ir silumos nebuvo daug, buvome tropikuose, o norejosi apsimauti pirstines. Bet aplinka daresi vis egzotiskesne: pradejo augti paparciai, palmes, bananai, lianos, tekejo upeliukai ir prie namu augo medziais Lietuvoje vazoneliuose auginamos kambarines geles. Namai irgi pasikeite: svarbiausia namo dalis - stogas. Is pradziu jis buvo skardinis, bet leidziantis zemyn link dziungliu vis daugiau buvo nendrem ir palmiu lapais dengtu stogu. Palaisniui langai, durys ir sienos visiskai dingo ir gyvenamasis namas tapo panasus i pasiure ant pastoliu. Apatiniame aukste matydavosi keli rakandai, antrame aukste viena puse budavo apkalta lentomis, matyt, miegamasis, o kitoje namo puseje kartais matydavosi prie menamos sienos pristumtas saldytuvas. Tikrai egzotiska tokius namus matyti prie asfaltuoto kelio. O ir zmones nedevejo siaudiniu sijonu :) Devetu drabuziu ir cia netruksta, visi cia dzinsuoti...

Pakeleje augo bananu, apelsinu ir mandarinu plantacijos. Tomo vos nepriverte pirkti visos bananu sakos. Bet ant dviracio gi nepavesi. Geriausias pirkinys buvo 8 bananai uz viena boliviana (32 lietuviskus centus).














Fotogeniskos blakes

Siksnosparniai. Nacionalianiame parke juos akylai saugo "gardaparkeriai".

Tik siu pridetiniu saknu deka si palme neisvirsta, ji isgyvena net nupuvus pagrindinei sakniai.


Komentarų nėra: