2008 m. sausio 23 d., trečiadienis

Sveiki,

Apsistojome ilgiau San Rafael mieste, patiko jis mums. Gatves placios ir pirma juosta tiesiog okupuota dviraciu ir motoroleriu. Dviraciais vazinejasi ir jauni ir seni ir ploni ir stori, nieko nenustebino babulka aplenkusi vidurine linija dvi eiles masinu, stovinciu prie sviesoforo, uzlindusi jiems pries nosi ir rovusi per sankryza degant raudonai. Mieste vyrauja vienauksciai namukai, ir atstumai gan dideli, taigi musu dviratukai cia labai praverte - nuo kempingo, kuriame apsistojome, iki miesto centro 5 km, o kai lankeme vyno daryklas vien mieste susukome 38 km.
Jeigu kas zaidete Cezari, tai miestas tiesiog identiskas. Gatves tiesios ir kertasi viena su kita statmenai, parkai mazi ir juose stovi po skulptura, "po devynis langelius" uzima vyno darykla ir salia esantis vynuogynas, o uz poros kvartalu - alyvuogiu aliejaus spaudykla ir alyvuogynas. Stovi jie ne bet kur, o tik derlingoje ir drekinamoje zemeje. Namukai balti ir dengti cerpemis (pirmas lygis).

Cia aisku dar ne garsioji Mendoza bet vyno gamyklu cia vadinamu bodegomis yra nemazai. Kelias aplankeme ir mes. Pirmas ispudis didelis. Talpyklos po 30 tonu pilnos vyno, rusiai su brestancio vyno backutemis, sampano gamyba.
Pirmoji aplankyta "Bianchi" bodega moderni, uzsiimanti daugiausia sampano gamyba. Talpyklos plienines, visur nauja ir modernu. Suzinojom, kaipgi tas sampanas gaminamas: surauginus vyna, jis ispilstomas i butelius, vel pridedama mieliu ir uzkimsus antra kart uzraugiamas, buteliai vis pavartomi, ir kai nuosedos sukrenta i apversto butelio kakleli, jos susaldomos ir butelis atkemsamas, o spaudimas istumia tas nuosedas. Kad nebutu po puse butelio, dapila vyno :) Ir tik dabar, kai viskas pagaminta, kad gautu saldu sampana prideda cukraus ir uzkemsa graziu kamsciu.
Antra aplankyta "La Abeja" visai kitokia- pastatyta 19 amziuje ir nelabai pasikeitusi. Vynas laikomas skliautuotuose raudonu plytu rusiuose, tvyro raugo kvapas, prabinzina katinas, saleja kur parduodamas ir ragaujamas vynas kaba paveikslai.
Tos uogos virsuje - alyvuoges, kuriu spaudykla irgi aplankeme. ne taip ispudinga kaip vyno bet vistiek idomu, labiausiai patiko moteriskes, kurios rankomis pilsto, uzkimsineja ir fasuoja i dezutes aliejaus skardines.
Prie visu siu ganyklu yra parduotuves, kur gali nusipirkti patikusios produkcijos. Vynui atsispyreme, bet alyvuogiu su prieskoniais vis tik nusipirkome :)








1 komentaras:

Unknown rašė...

Viska idomiai apraset ir parodet, o vyna skanausim kai sugrisit. Dabar Maximoj busim isrankus ir zinosim ko ieskom lentynose.
Sekmes jums.