2008 m. birželio 22 d., sekmadienis

Tumbes(Peru) - Montanita(Ekvadoras) - Puerto Lopez

Senai beraseme, uzsirelaksavome Ekvadore.
Klimatas Ekvadore pakankamai nuspejamas. Pakranteje buna apie 28 silumos apskrtus metus. Yra tik lietingasis ir sausasis periodai. Lietinguoju metu, kaip bebutu keista, dazniau sviecia saule, o tuo paciu ir karstis sustipreja, bet daznai ir palyja. Sausuoju laikotarpiu, kaip kad dabar, lyja labai retai, bet nuolat dangus buna aptrauktas debesu. Temperatura labai mazai svyruoja ir kituose regionuose, bet, pavyzdziui, Quito, Ekvadoro sostineje, ji laikosi apie 18, nes ten jau kalnai. O kalnu cia yra aukstu, virsunes virs sesiu kilometru. Ten, nepaisant pusiaujo, siaucia vejai, o kartais ir pugos.

Nuvaziavome tiesiai i pakrante, labai jau rupejo pasimaudyti ir siluma pasimegauti. Montanita, kaip kalba vietiniai, ne Ekvadoras, o gringu kurortas. Gal tame ir yra tiesos. Kaimelis visai mazytis, bet turi galybe viesbuteliu ir kaviniu. Bet savaitgali jautesi pagyvejimas, atvaziavo gan daug atostogautoju is didesniu Ekvadoro miestu. Mes radome viesbuteli ant paties vandenyno kranto ir naktimis mums bangos ose, negirdejome mes kaviniu surmulio.

Didele dalis zmoniu vaziuoja i Montanita paplaukioti banglente, nes bangos tam cia tinkamos. Anot musu knygos, pasaulinio lygio vieta paplaukioti banglentemis. Neatsispyre ir Tomas paplaukioti pasauliniame lygyje :) Po valandos yrimosi rankomis ant smelio pamokele persikele i vandeni. Stebint is sono, viskas atrode daug paprasciau. Plaukiojimas banglente pirma diena taip ir baigesi vis bandant ant jos atsistoti. Kaip tycia buvo viena is tu nedaugelio sauletu dienu, tai per pora valandu nusvilome kaip krevetes:) Butent krevetemis vietiniai ir vadina nusvilusius gringus.

Montanita nakti. Bambukiniai namukai (sitas, palyginus, tikras gigantas). Viduje ventiliatorius, tinkliukas nuo uodu ir hamakas balkone.


Po naktiniu kokteiliu nedaug atsiranda pusryciaujanciu pries devinta ryto.


Relaksuojam ant vandenyno kranto. Hamakai cia labai iprastas dalykas kiemuose, balkonuose ir kitokiuose pavesiuose:)


Savaitgaly papludimys pasipuose spalvingais skeciais uz 5 dolerius dienai.

Tas is kaires tikisi netrukus plaukti kaip tas viduryje.

Puerto Lopez - zveju kaimas. Rytais pro namus pravaziuoja dviraciai apkrauti krevetemis, kalmarais ir zuvimi. Jeigu ju nepamatai, tai isgirsti kvieciancius suksnius.




Zveju laukia ir pelikanai.

Is Puerto Lopez buvome dienai nuvyke i debesu miskus. Arkliukais jojome misko takeliais pro bambukus, palmes ir visa kita egzotika. Isvykos razina tapo bezdziones.












Dar viena diena plaukiojome su vamzdeliu graziuose papludimiuse. Povandeninis pasaulis neatrode toks vaizdingas kaip televizoriuje, bet mateme dryzuotas " is akvariumu" zuvytes, o kai kurios buvo visai dideles zuvys. Krabu pakranteje - galybe. Laksto, knisa urvelius, gazdina vienas kita, zodziu greiti ir vikrus.



2008 m. birželio 11 d., trečiadienis

Cuzco - Lima - Tumbes (daugiau nei 2000 km autobusu)


Kadangi jau nusipirkome lektuvo bilietus namo, o pamatyti rupi dar daug ka, tad isdaveme dviracius ir sedom i autobusa. Nuo Cuzco kelias leidosi i pakalne link Ramiojo vandenyno. Nebuvo nei gabaliuko tiesas kelio - nuolatiniai serpantinai bei nusileidimai i upes sleni ir vel aukstyn. Vartaisi antrame autobuso aukste kaip koldunas, nes vairuotojai varo nestabdydami ir lenkdami kitus autobusus. Keista, bet is kokio didmiescio visos autobusu kompanijos isvaziuoja i kita didmiesti to paciu metu ir kelyje vaziuoja vienas paskui kita, susirinkdami dar zmoniu is pakeles kaimu. Nuosavu masinu cia beveik niekas neturi, tad visi vaziuja autobusais ar mikriukais ir butinai vezasi kalna mantos. Zmones gyvena visur, kur tik imanoma. Jei tik slaito statumas iki 60 procentu, tai ten butinai augs kukuruzai, bulves, ar glausis koks nusiures namukas. Tad kelias eina istisu miestu, kuris kartais pereina i tankesni ar retesni kaima.






Dviraciai taksi buna krovininiai (kaip siuo atveju) arba keleiviniai.



Motociklai taksi - jau kiek aukstesnis lygis.



Geriausios autobuso vietos - antrame aukste virs vairuotojo - isperkamos greitai. Bet sikart mums pasiseke jas nuciupti. Deja stiklas buvo plautas senokai...






Nusileidus link vandenyno prasidejo dykuma.





Bet net ir si dykuma kai kam Tevyne.





Prie Tumbes miesto, jau visai salia Ekvadoro sienos, ikurtas mangroviu draustinis. Ne draustinyje mangroves visos iskirstos, kad netrugdytu kreveciu fermoms. Praplaukeme valtimi kanalais. Vaizdelis kazkuo primena Lietuvos paupiu karklynus, po dykumu ir istiso kaimo sirdis atsigavo, gamtoje pasijutome. Cia tikras rojus pauksciams, krabams, renkama daug moliusku maistui.





Termitai susikrauste i medi, nes sausos zemes cia kaip ir nera.



Medziai vaiduokliai, saknimis kaip rankomis ramstosi.


Seklos, kaip ir saknys, neiprastai atrodo.